Krem paprykowo-pomidorowy z chrupiącą ciecierzycą i parmezanem
4
Bez laktozy
,
Bezglutenowe
,
Ciecierzyca
,
Dietetyczne
,
Papryka
,
Pomidor
,
Przepisy wegetariańskie
,
Warzywa
,
Warzywa strączkowe
,
Zupy
Przepis na banalny krem paprykowo-pomidorowy z chrupiącą ciecierzycą i parmezanem, który podbił moje serce. Wyrazisty, z głębią smaku i dozą ostrości.
Składniki:
1kg papryki czerwonej
700g pomidorów z puszki lub zwykłych, obranych ze skórki
5 ząbków czosnku
1,5l bulionu warzywnego
1 cebula
5 łyżek mleczka kokosowego
1 puszka ciecierzycy
Kilka pęczków świeżej bazylii
Bazylia i oregano suszone
Starty parmezan
Sól, pieprz, chilli, papryka słodka
Przygotowanie:
Paprykę pieczemy w piekarniku przez 45min w 180 stopniach.
Cebulę kroimy w kostkę, by lepiej nam się zblendowała.
Czosnek wyciskamy. Upieczoną paprykę blendujemy z pomidorami, cebulą, wcześniej przeciśnietym czosnkiem i świeżą bazylią. Następnie łączymy z bulionem warzywnym i gotujemy przez ok. 10 min, Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, chilli i suszonymi ziołami.
Dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy.
Dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy.
Ciecierzycę podpiekamy w piekarniku przez 15min. w 180-200 stopniach, Zupę krem podajemy z chrupiącą ciecierzycą, świeżą bazylią i parmezanem.
Kocham takiego typu dania. Na pewno wypróbuję. Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńWiedzieliście że hula hop poprawia metabolizm ?
OdpowiedzUsuńTo tylko jeden powód dla którego warto ćwiczyć z hula hop , zobaczcie reszte :)
baardzo fajny przepis, też w podobny sposob przygotowuje krem z papryki :)
OdpowiedzUsuń