Fajita chicken quesadilla
3
Awokado
,
Dania z drobiu
,
Dietetyczne
,
Kurczak
,
Mąka pełnoziarnista
,
Obiad
,
Papryka
,
Ser
Przepis na quesadillę był już na moim blogu, ale w czerwonym wydaniu.
Dziś.. fajita chicken. Podpatrzony na wakacjach, często przewijający się na różnych stronach. Wyrazisty kurczak, ciągnąca się mozzarella, chrupiące warzywa w tortilli z dodatkiem guacamole. Komu, komu?
Składniki:
1 duża pierś kurczaka
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki pomarańczowej
1/2 papryki czerwonej
4 kopiaste łyżki startej mozzarelli
1/2 cebuli
Kumin
Papryka słodka
Papryka ostra
Sól himalajska
Pieprz
Czosnek granulowany
2 płaty tortilli (np. z przepisu na tą quesadillę_
Guacamole:
1 mocno dojrzałe awokado
1/2 łyżeczki soku z cytryny
Sól himalajska
Pieprz
Awokado rozcinamy w połowie, wyciągamy pestkę, wydrążamy środek.
Rozgniatamy przy pomocy widelca, doprawiamy według własnego smaku.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię wysmarowaną odrobiną oleju (np. kokosowego). Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz kuminem i czosnkiem granulowanym. Gdy kurczak się usmaży wrzucamy paprykę i cebulą pokrojone w paseczki (piórka).
Na drugiej suchej patelni układamy tortillę i na połowie rozkładamy łyżkę startej mozzarelli. Nakładamy połowę farszu i ponownie nakładamy ser. Przekładamy drugą stroną i przewracamy.
Podajemy ze świeżym guacamole.
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńMi! Bo wygląda baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWow, ale bym teraz zjadła coś takiego :) Prezentują się bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń