Śledzie w musztardzie



Nazywam te śledzie spalającymi tłuszcz :D. Dlaczego? Wszystko dzięki pieprzowi, kurkumie, musztardzie i occie jabłkowym oraz naszym grającym pierwsze skrzypce...śledziom.




O właściwościach kurkumy pisałam w podlinkowanym poście. Oczyszcza, pobudza metabolizm i poprawia pracę jelit. Musztarda pomaga trawić tłuszcze, działa żółciopędnie, wspomaga metabolizm.Pieprz czarny pobudza wydzielanie soku żołądkowego, zakłóca powstawanie komórek tłuszczowych i je likwiduje. Ocet jabłkowy zaś obniża poziom cukru we krwi, zwiększa uczucie sytości, pobudza trawienie i zapobiega zmęczeniu mięśni przy wysiłku (możemy dłużej spalać kalorie podczas ruchu!). Śledzie zawierają dobrze wchłanialne białko. Zawarty w nich kwas omega-3 pomaga w spalaniu tłuszczu. 
Teraz mi wierzycie? No to do kuchni :)


Składniki:
1 słoiczek śledzi w occie
5 łyżek jogurtu (u mnie bez laktozy)
Sól, pieprz czarny
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczka curry
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka musztardy delikatesowej
1,5 łyżki octu jabłkowego
1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru (nie wolno pominąć! dopełnia cały smak)

Przygotowanie:
Śledzie wyjmujemy z zalewy, kroimy na drobniejsze kawałki i wrzucamy do miski.
Dodajemy jogurt, musztardy, ocet, cukier i przyprawy. 
Czosnek wyciskamy do miski. 
Całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy. 
Wkładamy do lodówki na co najmniej 1h, aby całość się "przegryzła". 



3 komentarze:

  1. Śledzie to ostatnio rzecz, którą jem non stop! Nie wiem dlaczego..
    Więc przepis, no zapewne wykorzystam. Chociaż dodatki będę urozmaicać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wczoraj je zrobiłam są obłędne i chyba już nigdy nie kupię takich gotowców w sklepie tylko będę sam robić :) teraz "leżakują" w lodówce i czekają na jutro - "śledzik" Dziękuję na wspaniały przepis ( nie tylko na śledzie ;) )

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger