Pełnoziarniste pity
Przez ostatnie kilka tygodni miałam ochotę na.. kebsa. Najzwyklejszego, normalnego kebsa.
Ale zawsze nie mialam czasu iść na niego, albo nagle przechodziła mi ochota i na cheata jadłam co innego.. Więc sama wykombinowałam sobie te cuda w domu! W zdrowej wersji.
Składniki do środka mogą być dowolne.. od kurczaka do baraniny. Z warzywami, lub bez.
Więc nic tylko zajadać się zdrowym KEBSEM!
Składniki na 6 pit:
2 szkl. mąki pełnoziarnistej
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
20g drożdży
1 łyżeczka soli himalajskiej
2/3 szkl. ciepłej wody
Przygotowanie:
Zaczyn: rozkruszyć drożdże, dodać cukier, 3 łyżki mąki pełnoziarnistej i 1/3 szkl. ciepłej wody.
Odstawić na 15 minut aż wyrośnie.
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy olej, wodę i zaczyn.
Wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być elastyczne i dobrze odchodzić od ręki.
Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1h.
Ciasto dzielimy na 5/6 kulek, które wałkujemy na średnicę ok. 12-15cm.
Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-7 minut.
przez Ciebie i mi się chce kebaba :D ale zwykle udaje mi się te ochotę zajeść domową tortillą :D
OdpowiedzUsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuńWręcz pysznie :D
OdpowiedzUsuńWow! Jak zwykle świetny i cieszący oko przepis! :) Jak zwykle zapewniam, że na bank skorzystam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie potreningowe jedzenie, jednak ja sama ciasta nie robię. Szukam zawsze w sklepie takich pit, z dobrym skladem :)
OdpowiedzUsuńWitam. Smakowite zdjęcia :-D Mam pytanie, czy pity wychodzą miękkie, tak że można je zwijać czy są sztywne i kruche? Pozdrawiam. Sylwia.
OdpowiedzUsuń