Hreczanyki | Kuchnia Podkarpacia | zdrowy obiad
Hreczanyki to tradycyjne danie kuchni kresowej, przygotowuje się je prawie tak jak kotlety mielone, tyle że nie ma w nich ani grama bułki. Kasza gryczana sprawia, że są bardzo sycące, a jednocześnie zdrowe. Sama nazwa kotletów pochodzi od słowa gryka - inaczej hreczka.
Ja przygotowałam jeszcze zdrowszą wersję hreczanyków. Zamiast mięsa mielonego wieprzowego użyłam mięsa mielonego, ale z kurczaka. Można też użyć mięsa z indyka. Smak mocno podkręca spora ilość czosnku. Jedyny ich minus to to, że straaasznie szybko znikają..
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
250g kaszy gryczanej (w wersji oryginalnej 1/2kg)
3 jajka
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy mięso z kaszą gryczaną, jajkami i czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju (lub więcej, wedle uznania). Z masy formujemy kulki, które następnie spłaszczamy (najlepiej robić to dłońmi namoczonymi w zimnej wodzie). Partiami smażymy z obu stron na złoty kolor (około 5-6 minut z każdej strony).
Pysznie wyglądają i ten dodatek kaszy bardzo przemawia do mnie:-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :
OdpowiedzUsuńJestem z Podkarpacia i tanie danie bardzo mi się podoba. :-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie przepadam za kaszą gryczaną, bo to na pewno zdrowsza wersja mielonego...
OdpowiedzUsuńPrzyzam ze wyglada to wszystko super! :) A tymczasem my zapraszamy do siebie do Piaseczna! ;D
OdpowiedzUsuńO jaa, ale przepysznie wyglądają te kotleciki :) Nigdy nie robiłam kotlecików z kaszą, muszę koniecznie je zrobić :)
OdpowiedzUsuń