Hamburger z łososiem i sosem tzatziki
5
Cebula
,
Dietetyczne
,
Łosoś
,
Obiad
,
Pieczarki
,
Przepisy wegetariańskie
,
Wegetariańskie
,
Zdrowy fast food
Szybki pomysł na fit obiad. Hamburger z łososiem to źródło zdrowych węglowodanów, pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych Omega-3. Propozycja idealna.
Składniki na 2 burgery:
2 bułki grahamki
1/2 dużego fileta z łososia
4 pieczarki
1/2 cebuli
Garść mixu sałat
1 łyżeczka oliwy
Pieprz
Sos:
Koperek
Jogurt
Sół himalajska
1 ogórek gruntowy
1/2 ząbka czosnku
Pieprz
Sól himalajska
Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę. Następnie podsmażamy na łyżeczce oliwy. Łososia pozbawiamy skóry, blenderujemy z pieprzem. Mieszamy z podsmażonymi pieczarkami i cebulą. Formujemy dwa kotlety i smażymy na suchej patelni kilka minut z każdej strony. Bułki lekko podpiekamy również na patelni.
Kilka łyżek jogurtu mieszamy z pokrojonym w kosteczkę ogórkiem, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.
Na podpieczone bułki układamy kotlety, posypujemy sałatą i polewamy sosem tzatziki.
Wygląda smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńMmm smakowity burger :) Z łososiem nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie, niesamowite :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, na pewno spróbuję. Do listy składników na sos chyba wkradł się mały błędzik ;)
OdpowiedzUsuńZawsze mam opory przed takimi niekonwencjonalnymi składnikami. Wole jednak klasyczne burgery, dlatego przeważnie stołuję się w ROAD American Restaurant, podają tak klasyczne burgery.
OdpowiedzUsuń