Dietetyczna babka marchewkowa | bezglutenowa | bez laktozy
19
Babki
,
Bez laktozy
,
Bezglutenowe
,
Boże Narodzenie
,
Dietetyczne
,
Marchewka
,
Mąka gryczana
,
Pyszne wypieki i desery
,
Wielkanoc
Wszystko co marchewkowe jest dla mnie pyszne.. Ciasteczka, placuszki, ciasta, babeczki..
Na moim blogu pojawiło się już kilka "pomarańczowych" przepisów na przykład na: Placuszki ryżowo-marchewkowe, Sernik na marchewkowym spodzie czy też na Czekoladowe babeczki z marchewką oraz kilka innych.
Uważam marchew za swoją przyjaciółkę, wcisnę ją gdzie się da. W połączeniu z cynamonem i kardamonem jest dla mnie cudowna!
Nie mogłoby więc jej zabraknąć na Wielkanocnym Stole.
Jeśli jeszcze nie macie upieczonej masy słodkości polecam Wam takie marchewkowe cudo :)
Składniki:
200 g mąki (pszennej, pełnoziarnistej, gryczanej)
400 g marchwi
80 g oleju np. rzepakowego lub oliwy z oliwek
4 jajka
1/2 szkl. syropu z agawy, ksylitolu, erytrolu, cukru lub miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Pestki dyni mielimy. Olej zmiksować z jajkami i syropem lub miodem. Marchewkę połączyć z proszkiem, sodą, pestkami i mąką. Dolać mokre składniki, zmiksować na gładką masę. Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, aby dodać marchewkę i pestki dyni :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł !
OdpowiedzUsuńjaką inną mąkę mogę zastąpić gryczaną? zamiast pestek dyni można dać orzechy np włoskie? :)
OdpowiedzUsuńnp. pszenną pełnoziarnistą, tak :)
UsuńŚliczna babka :) Fajna i dietetyczna no i marchewkowa - super pomysł :)
OdpowiedzUsuńpyyycha!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA liczylas może makro całej babki? I czy myślisz ze wyjdzie równie dobra jeśli użyje mąki pszennej razowej do wypieku chleba? :)
OdpowiedzUsuńNie liczyłam :( ale jeśli to pomoże choć troche - jeden kawałek ma 144 kcal
UsuńMyślę, że babka powinna wyjść :)
A liczylas może makro całej babki? I czy myślisz ze wyjdzie równie dobra jeśli użyje mąki pszennej razowej do wypieku chleba? :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, lekko zmodyfikowalam bo dodałam trochę kakao, rodzynki I przyprawę do piernika, wyszła pyszna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam babki marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com
Mmmmmmm.....
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie: http://bezgwiezdne-niebo.blogspot.com/
ciacho z marchewką <3 pyszności!
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam marchewkowe ciasta, a Twoja babeczka prezentuje się wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuńwypróbuję na święta :) babka wychodzi bardzo sucha, czy raczej wilgotna? nie lubię tych suchych :)
OdpowiedzUsuńsmak gryki jest bardzo wyczuwalny?
OdpowiedzUsuńnie
Usuń