Pieczone jajko w awokado
8
Awokado
,
Jajka
,
Na imprezę
,
Przepisy wegetariańskie
,
Sałatki i przekąski
,
Śniadania
,
Wielkanoc
Jajko w awokado to mój kuchenny eksperyment.
Nie wiedziałam jak inaczej wykorzystać awokado niż po prostu na kanapce lub jako krem czekoladowy (przepis niedługo!).
Widziałam jajko sadzone w papryce.. pomidorach.. więc wpadł mi pomysł do głowy!
Awokado nie sposób usmażyć (może kiedyś coś wymyśle) więc szybko włączyłam piekarnik i tak powstało to cudeńko. Jedna połówka dla mnie, druga dla mamy. Ja jadłam na ciepło, mama na zimno. W obydwu wersjach smakuje równie dobrze więc nada się i na śniadanie i jako przekąska/przystawka dla gości.
Składniki:
1 awokado
2 jajka
Szczypiorek
Sól morska
Pieprz czarny
Przygotowanie:
Awokado kroimy wzdłuż na dwie połowy, nacinając do pestki. Po przekręceniu awokado się rozłamie. Wyciagamy pestkę. Żółtka rozdzielamy od białek. Najpierw wbijamy żółtka do wgłębień, a następnie dodajemy białko tak by wypełnić dziurkę. Posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 15-20 min. w 180 stopniach zależnie od wielkości awokado. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
;oo mniam!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Uwielbiam takie zapiekane rzeczy - cukinie, bakłażany.. Ale awokado.. No trzeba będzie spróbować :)
OdpowiedzUsuńdziś na śniadanie zrobiłam sobie pastę z awokado, ale pieczonego nigdy nie jadłam, a wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńPowtórzę się, ale przepiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńA przepis wykorzystam na Wielkanoc na pewno :)
Ojeej, jak to wygląda! Mniam! Mam nadzieję, że wyjdzie mi!
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńja robię w trochę inny sposób, ale pewnie na każdy sposób jest pyszne! <3
OdpowiedzUsuńNigdy nie zapiekałam awokado, ale coś czuję, że ten przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com