Mocno czekoladowe ciasteczka z soczewicy | dietetyczne


Ciasteczka są MEGA czekoladowe. Kruche na zewnątrz i puszyste w środku.
Z warzyw strączowych można wyczarować niezłe cuda. Jedno ogromniaste ciacho ma ok. 44 kcal! Idealne do porannej kawusi lub na wieczorne podjadanie.


Składniki na 15 dużych ciastek:
Puszka czerwonej soczewicy 
3 kopiaste łyżki mąki owsianej lub pełnoziarnistej
2 jajka
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
3 łyżki stewii w proszku

Przygotowanie:
Soczewicę wypłukać w wodzie. Zblenderować z jajkami. Wymieszać dokładnie z sodą, stewią i mąką. Dodać kakao. Na blaszce ułożonej papierem do pieczenia nakładać łyżką ciasto. Piec ok. 35 min w 180 stopniach. 


Z przepisu wychodzi 15 ciasteczek, jedno ma ok. 44 kcal





23 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis na ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, na bank skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł. Dotychczas nie myślałam, żeby zrobić ciastka z soczewicy. Z fasoli tak, ale o tym pomyśle nie słyszałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciastka z soczewicy? Tego jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Da się zrobic takie z suchej soczewicy w paczce ? Mam taką akurat w domu i aż błaga o wykorzystanie ..

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham te ciasteczka :)
    Pozdrawiam, fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. No takich ciastek, to ja w życiu nie jadłam, ale podejrzewam, że zasmakowałabym się w nich! :) Pomysł- rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile ugotowanej soczewicy powinnam dodać?

    OdpowiedzUsuń
  9. A czym mogłabym zastąpić stewie? Czy ona jest konieczna? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ksylitol (1/3-1/2 szkl.) miód, syrop z agawy (6 łyżek) ew. cukier trzcinowy (1/3-1/2)

      Usuń
  10. Gdzie można kupić soczewicę w puszce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiekszosc supermarketow, np. Stokrotka, Zielone Centrum itd

      Usuń
  11. A czym moge zastapic jajka? I czy bez jajek tez wyjdą?

    OdpowiedzUsuń
  12. Może być soczewica konserwowa ? Trzeba ją jakoś przygotować ?

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja mam mąkę z soczewicy czerwonej. Dodać wody? Ile gramów mąki powinnam użyć?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger