Makaron z łososiem
13
Dietetyczne
,
Łosoś
,
Makarony
,
Ryby
,
Ryby i owoce morza
,
Szpinak
Makaron robiony kiedyś kiedyś..
ale chyba zrobię go ponownie niedługo!
Uwielbiam makarony.. i łososia.
Połączenie idealne? Dla mnie tak :)
Składniki:
100 g makaronu pełnoziarnistego
150 g łososia
100 g szpinaku
2 łyżki musztardy dijon
Pieprz, sól
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Łososia obrać ze skóry, pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie z oliwek razem ze szpinakiem. Połączyć z musztardą i przyprawić. Makaron wrzucić na patelnię i wymieszać z rybą.
Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńŁososia uwielbiam właściwie w każdej postaci, tak samo jak makaron. Jedynie nie przepadam za szpinakiem, ale może kiedyś się skuszę na to danie. :)
OdpowiedzUsuńmi ryby raczej średnio podchodzą, ale w takiej formie, to bym sobie chętnie zjadła :)
OdpowiedzUsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuńto jest przepis na jedna czy dwie porcje? :)
OdpowiedzUsuńna jedna/dwie - w zależności czy tyle dasz rade zjeść :)
Usuńaktualnie jestem na etapie zastanawiania się czy przypadkiem nie jem za mało, stąd moje pytanie. 100g makaronu + 150g łososia to Twoja normalna porcja obiadowa? wiem, że dziwne pytanie, ale będzie mi niezwykle pomocna Twoja odpowiedź ;)
Usuń50g makaronu i 100/150 g łososia to kiedys moja norma (na utrzymywaniu wagi:) )
UsuńŚwietny makaron, super połączenie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo dobry, ale pamiętaj, żeby nie smażyć na oliwie z oliwek. W temperaturach wykorzystywanych do smażenia, zawarte w oliwie z oliwek kwasy tłuszczowe nienasycone będące źródłem zdrowia ulegają utlenieniu do wielonienasyconej formy trans - te z kolei powodują szereg niekorzystnych chorób. Do smażenia lepiej nada się olej np. rzepakowy :)
OdpowiedzUsuńKurcze, zawsze o tym zapominam a i każdy pisze co innego, musze sie na stale przerzucic na olej rzepakowy ;)
UsuńA musztarda dijon jaki ma smak? Bo chyba nigdy nie jadłam jej
OdpowiedzUsuńjest bardzo ostra
Usuń