Czekoladowa gryczana babka buraczana | bezglutenowa, dietetyczna, niskokaloryczna!
30
Babki
,
Bezglutenowe
,
Boże Narodzenie
,
Buraki
,
Czekolada
,
Dietetyczne
,
Kakao
,
Mąka gryczana
,
Pyszne wypieki i desery
,
Wielkanoc
Babka jest przepyszna! Zjadłam 3 kawałki i chciałam jeszcze więcej!
Mocno czekoladowa, smak buraków nie jest nawet minimalnie wyczuwalny.
Brakuje mi słów, żeby opisać jak nieziemsko smakuje ta babka a co najlepsze jest bezglutenowa i bardzo zdrowa! Dzięki mące z kaszy gryczanej skorupka jest chrupiąca, a środek wilgotny od buraków. Naprawdę gorąco polecam ją na Wielkanoc!
Składniki:
4 buraki
265 g mąki gryczanej (można użyć innej)
265 g mąki gryczanej (można użyć innej)
4 jajka
6 łyżkek kakao
6 łyżkek kakao
70 g oliwy z oliwek
5 łyżek stewii (lub 2/3 szkl. miodu/cukru/ksylitolu)
Kilka kropel aromatu waniliowego
Kilka kropel aromatu waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Buraki gotujemy do momentu aż będą miękkie. Obieramy i ścieramy na średnich oczkach. Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto przełożyć do sylikonowej formy na babke lub metalowej wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej mąką. Piec ok. 40 min. w 180 stopniach.
O, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńojej, z burakami ;o
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraki! Często robię z nich ciastka i placuszki :) można mąkę gryczaną zastąpić zblendowaną kaszą gryczaną lub mąką żytnią? :)
OdpowiedzUsuńoczywiście ;)
UsuńPiękna ta baba i z bardzo ciekawych składników :)
OdpowiedzUsuńJakiej firmy stewi używasz, moze cos polecisz? Ja kupiłam w Piotrze i Pawle i chyba tyle w niej stewi co mięsa w parówkach ��
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, fanka Twojch przepisów ����
Używam Stewii z firmy Zielony listek, gdyż jest ona w dobrej cenie. Jest w niej tak jak mówisz stewi tyle ile mięsa w parówkach.. ale nadal jest dużo lepszym rozwiązaniem niż cukier :)
UsuńGdzieś przeczytałam, ze z powodu dodatkowych substancji w niej zawartych ma podobne ig do cukru... :(( Musze jeszcze wypróbować ksylitol!
OdpowiedzUsuńja ksylitolu nigdy nie probowalam ;) a stewię uważam za tak czy tak dobry zamiennik :)
UsuńZ ksylitolem polubiłam się bardziej niż ze stawią, ale... właśnie zalecana dawka ksylitolu to 15 g na dzień, to tak naprawdę alkohol cukrowy, w większych może wywoływać podrażnienie układu pokarmowego, czego pięknym przypadkiem byłam ja sama :)
UsuńSmacznie ;))
OdpowiedzUsuńteż zapewne chciałabym więcej!
OdpowiedzUsuńrok temu robiłam buraczaną i zjadłam ją sama całą, no może nie całą, mama zjadłam trzy kawałki :)
OdpowiedzUsuńciasta buraczane są najlepszee! :)
OdpowiedzUsuńBędzie idealna dla mojego alergika! :)
OdpowiedzUsuńMmmm... wygląda obłędnie :D Wygląda jak u babci, ale zdecydowanie zdrowiej ;)
OdpowiedzUsuńczym mozna zastapic make gryczana? nie moge nigdzie kupic bo nie ma
OdpowiedzUsuńMąkę gryczaną mozna zrobic w domu - zmielic zalaną wczesniej wodą kasze gryczaną.
UsuńMozna zastapic maka ryzowa, pelnoziarnista, orkiszowa
Czym mogę zastąpić stewie i w jakich proporcjach?
OdpowiedzUsuń1/3 szkl. miodu/syropu z agawy, 1/2 szkl. cukru brązowego/ksylitolu - gdy będzie za mało słodkie można posypać cukrem pudrem lub polać gorzką/dobrą mleczną czekoladą ale zwiększy to jej kaloryczność
UsuńDziękuję bardzo;* dzisiaj próbowałam tylko zastąpiłam stewie ksylitolem. Wyszło według mnie pyszne. Musiałam tylko wydłużyć czas pieczenia ale to wina mojego piekarnika. Uwielbiam twojego bloga!!
UsuńBardzo mi miło <3 cieszę się, że smakowała
UsuńBabki buraczanej jeszcze nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com
A kaloryczność? :)
OdpowiedzUsuńIle to g buraków? Buraki sa nierówne
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Ciasta czekoladowe z burakami już piekliśmy, teraz trzeba pomyśleć o zmianie mąki na gryczaną. Intryguje mnie ten smak.
OdpowiedzUsuńIle gram buraków. Są różnej wielkości
OdpowiedzUsuń400-500g surowych
UsuńMam stewie ale jako ekstrakt - do koktajlu dodaję naprawdę odrobinkę. Ile dodać do ciasta? 1 łyżeczkę, pół łyżeczki ? Na opakowaniu jest napisane, że 20 g = 5,6 kg cukru.
OdpowiedzUsuńJa bym dała łyżeczkę, choć tak naprawdę nie mam pojęcia jak słodki jest ekstrakt. Jeżeli jest faktycznie aż tak słodki spróbuj najpierw pół, jeżeli będzie za mało słodkie zrob do tego polewę (gorzka czekolada, kakao, odrobina stewi, troszkę masła), a następnym razem (bo naprawdę jest tak pyszne!!) zrób z jedną, lub jedną i pół.
Usuń