Cieciorkowa tarta z gruszką i budyniem waniliowym | dietetyczna | niskokaloryczna
15
Bezglutenowe
,
Ciecierzyca
,
Dietetyczne
,
Gruszka
,
Odżywka białkowa
,
Pyszne wypieki i desery
,
Tarta
,
Wanilia
,
Warzywa strączkowe
Od dawna chodziło za mną coś słodkiego.. Dreptało.. Podskakiwało...Zaczepiało..Szeptało..
Wczoraj dopiero odkryłam co to takiego..
Tarta!
Słodka, budyniowa z owocami.. taka kaloryczna.. a taka pyszna..
Ja..jak to ja.. pomysłów w głowie pełno (szkoda, że tak mało czasu..) wykombinowałam, że zrobie zdrową tartę. W kącie stała puszka ciecierzycy.. Czekała na mnie, patrzyła, nawoływała..
Zlitowałam się i zrobiłam z niej spód do tarty i to był strzał w 10!
Krucha, słodka - z budyniem i karmelizowaną gruszką smakowała świetnie.
Zachęcam Was gorąco do spróbowania :)
Cykl przepisów słodzonych stewią!
Składniki na formę ok. cm:
Ciasto:
1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle
1 jajko
3 łyżeczki stewii
Kilka kropel aromatu waniliowego
3 łyżeczki stewii
Kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Budyń waniliowy:
3/4 szkl. mleka 0,5% lub roślinnego lub wymieszanej wody z odżywką białkową
20 g mąki ziemniaczanej
1 żółtko
Aromat waniliowy
4 łyżeczki stewii
Dodatkowo:
4 małe gruszki
Cynamon
Przygotowanie:
Ciasto: Ciecierzycę zbenderować z resztą składników. Wyłożyć masę na sylikonową formę do pieczenia i piec ok. 10 min w 200 stopniach.
Budyń: 1/2 szkl. mleka wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Resztę dokładnie mieszamy z mąką, żółtkiem, stewią i aromatem. Dodajemy do garnuszka i szybko mieszamy do momentu aż zgęstnieje. Dolewamy wody gdy budyń będzie aż zagęsty.
Dodatkowo: Gruszki kroimy na pół, wykrawamy nasienie. Kroimy w plasterki i wrzucamy na podlaną wodą patelnię. Posypujemy obficie cynamonem. Gdy gruszki będą już się "ciągnęły" (jak karmel) zdejmujemy z ognia.
Wyjmujemy spód tarty z piekarnika. Wlewamy budyń i układamy na nim skarmelizowane gruszki. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
Dzieląc tartę na 4 części jedna ma ok. 240 kcal
Dzieląc tartę na 4 części jedna ma ok. 240 kcal
Ale to musi być dobre!!
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!
OdpowiedzUsuńpppyyyyychhaaa!:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńJuz Kocham to ciasto!
OdpowiedzUsuńAle ciekawe połączenie, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńJaka fajna ta tarta!
OdpowiedzUsuńPychota. Uwielbiam tartę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com
Muszę to wypróbować
OdpowiedzUsuńmożna zamiast gruszek dać truskawki ??:)
OdpowiedzUsuńjasne ;)
UsuńCzy składniki na masę budyniową dodajemy do gorącego mleka czy mleko ma być jeszcze na ogniu w trakcie dodawania składników?
OdpowiedzUsuńObojętne, ma być po prostu gorące. Budyń zrobi się w minutę lub dwie :)
OdpowiedzUsuńWyszło - pyszne!
OdpowiedzUsuń