Chlebek bananowy z żurawiną i gorzką czekoladą | bez cukru |


Przepis mega słodki, mega dobry i mimo, że typowo amerykański to nie tłusty chlebek bananowy! :)
Świetny chlebek na drugie śniadanie do kawy lub na wieczorne pogaduchy przy lampce wina i/lub dobrym filmie ;)
A z okazji naszego święta kobietki życze Wam dużo zdrówka, szczęścia, miłości i cierpliwości do chłopów :) (to chyba przede wszystkim hihi!)


Składniki:
3 dojrzałe banany
1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
1 jajko
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki oliwy
1 garść suszonej żurawiny
2 paski gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kakao



Przygotowanie:
Jajko roztrzepać, połączyć z rozgniecionymi bananami i zblenderować. Dosypać mąkę sodę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao. Dodać oliwę. wszystko dokładnie wymieszać. Czekolade pokroić na drobne kawałki, dodać razem z żurawiną do ciasta. Piec ok. 30 min w 180 stopniach. 







37 komentarzy:

  1. takim chlebkiem można sobie umilić śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chlebek bananowy, a zwłaszcza z czekoladą :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry pomysł z tą czekoladą! Na pewno spróbuje! : )

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja szukałam ostatnio jakiegoś przepisu na chleb bananowy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały blog i przepiękne zdjęcia, aż chciałoby się zjeść oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można zastąpić czekoladę kakaem?

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak długo może stać taki chlebek? Podejrzewam, ze nie zjadłabym go sama jednego dnia a zależy mi, żeby sie nie zmarnował ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zniknal w jeden dzien, ale zapewne może wytrzymać i być nadal smacznym - ok. 3-4 dni.

      Usuń
  9. Można użyć zamiast mąki pełnoziarnistej - gryczanej?

    OdpowiedzUsuń
  10. Myślisz ,że wyjdzie na mące razowej? :)? Chciałam go zrobić jutro na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jajko, w wersji wegańskiej, można zastąpić zaparzonym siemieniem?

    OdpowiedzUsuń
  12. Maka zytnia pełnoziarnista - wyjdzie? Jak myślisz :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak duży jest taki chlebek?

    OdpowiedzUsuń
  14. Z czym można jeść taki chlebek? (do śniadania) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło orzechowe, dżem, serek wiejski, twaróg, domowa nutella :)

      Usuń
  15. Wygląda pysznie, dlatego niedługo mam go zamiar sprawdzić :p

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy mąka zytnia razowa jest ok? Smak będzie taki sam?

    OdpowiedzUsuń
  17. Robie podobnie ale zamiast maki razowej uzywam zmielone na make otreby I orzechy migdalowe.A zamiast oliwy 1/3 kubka sosu z jablek,zamiast zurawiny rodzynki ,zamiast kakao, lyzeczke extratu z wanilli. Na wierzchu posypuje zmielonymi migdalami.180 stop I I 45 min.Wierzcie pyszny I slodki.Jak wystygnie I calkowicie odparuje wkladam do woreczka foliowego I mam swiezutka przekaske na caly tydzien.

    OdpowiedzUsuń
  18. A jak z kalorycznością ?? :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Z mąki owsianej wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam go!

    OdpowiedzUsuń
  21. ze 30 razy piekłam ten chlebek, rewelacyjny, prosty przepis 💙

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger