Chlebek bananowy z żurawiną i gorzką czekoladą | bez cukru |
37
Banan
,
Ciasta z owocami
,
Dietetyczne
,
Kuchnia Ameryki Północnej
,
Kuchnie Świata
,
Mąka pełnoziarnista
,
Na studencką kieszeń
,
Nie marnuję
,
Pyszne wypieki i desery
Przepis mega słodki, mega dobry i mimo, że typowo amerykański to nie tłusty chlebek bananowy! :)
Świetny chlebek na drugie śniadanie do kawy lub na wieczorne pogaduchy przy lampce wina i/lub dobrym filmie ;)
A z okazji naszego święta kobietki życze Wam dużo zdrówka, szczęścia, miłości i cierpliwości do chłopów :) (to chyba przede wszystkim hihi!)
Składniki:
3 dojrzałe banany
1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
1 jajko
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki oliwy
1 garść suszonej żurawiny
1 garść suszonej żurawiny
2 paski gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Jajko roztrzepać, połączyć z rozgniecionymi bananami i zblenderować. Dosypać mąkę sodę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao. Dodać oliwę. wszystko dokładnie wymieszać. Czekolade pokroić na drobne kawałki, dodać razem z żurawiną do ciasta. Piec ok. 30 min w 180 stopniach.
Cudny! :)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek, mniam :)
OdpowiedzUsuńtakim chlebkiem można sobie umilić śniadanie :)
OdpowiedzUsuńNo powiem ci że kusisz!
OdpowiedzUsuńSmaczne ;))
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy chleb <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebek bananowy, a zwłaszcza z czekoladą :):)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł z tą czekoladą! Na pewno spróbuje! : )
OdpowiedzUsuńa ja szukałam ostatnio jakiegoś przepisu na chleb bananowy :D
OdpowiedzUsuńWspaniały blog i przepiękne zdjęcia, aż chciałoby się zjeść oczami :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić czekoladę kakaem?
OdpowiedzUsuńtak ;)
UsuńJak długo może stać taki chlebek? Podejrzewam, ze nie zjadłabym go sama jednego dnia a zależy mi, żeby sie nie zmarnował ��
OdpowiedzUsuńU mnie zniknal w jeden dzien, ale zapewne może wytrzymać i być nadal smacznym - ok. 3-4 dni.
UsuńMożna użyć zamiast mąki pełnoziarnistej - gryczanej?
OdpowiedzUsuńjasne :)
UsuńMyślisz ,że wyjdzie na mące razowej? :)? Chciałam go zrobić jutro na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńwyjdzie :)
UsuńJajko, w wersji wegańskiej, można zastąpić zaparzonym siemieniem?
OdpowiedzUsuńNie mam pojecia, probuj ;)
UsuńMaka zytnia pełnoziarnista - wyjdzie? Jak myślisz :)
OdpowiedzUsuńwyjdzie :)
UsuńJak duży jest taki chlebek?
OdpowiedzUsuńZ czym można jeść taki chlebek? (do śniadania) :)
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe, dżem, serek wiejski, twaróg, domowa nutella :)
UsuńWygląda pysznie, dlatego niedługo mam go zamiar sprawdzić :p
OdpowiedzUsuńCzy mąka zytnia razowa jest ok? Smak będzie taki sam?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńRobie podobnie ale zamiast maki razowej uzywam zmielone na make otreby I orzechy migdalowe.A zamiast oliwy 1/3 kubka sosu z jablek,zamiast zurawiny rodzynki ,zamiast kakao, lyzeczke extratu z wanilli. Na wierzchu posypuje zmielonymi migdalami.180 stop I I 45 min.Wierzcie pyszny I slodki.Jak wystygnie I calkowicie odparuje wkladam do woreczka foliowego I mam swiezutka przekaske na caly tydzien.
OdpowiedzUsuńA jak z kalorycznością ?? :)
OdpowiedzUsuńZ mąki owsianej wyjdzie?
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńUwielbiam go!
OdpowiedzUsuńze 30 razy piekłam ten chlebek, rewelacyjny, prosty przepis 💙
OdpowiedzUsuń