Sałatka z porem i jajkiem | śniadaniowa
7
Dietetyczne
,
Jajka
,
Por
,
Przepisy wegetariańskie
,
Sałatki
,
Sałatki i przekąski
,
Śniadania
,
Wielkanoc
Ta sałatka to jedna z moich ulubionych.
Bardzo często ją przygotowuję.
Przywołuje wiosnę do mojego talerza. Kojarzy mi się typowo z Wielkanocą na którą czekam.
Gdy się "przeżre" smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po jej zrobieniu.
Posypanie pora solą i odsączenie z soku pozbywa go ostrości, dzięki czemu jest łagodniejszy dla żołądka. Ja używam do tego soli himalajskiej, gdyż jest dużo zdrowsza od innych.
Składniki na 2 porcje:
1 biała część pora
3 ugotowane na twardo jajka
3 duże garści kukurydzy
1 ogórek konserwowy
150 g jogurtu naturalnego
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Pora cienko pokroić, posypać solą i odstawić na 15 minut. Następnie przecisnąć przez ręce by odsączyć wodę. Jajko i ogórka pokroić w drobną kostkę. Połączyć z porem, jogurtem i kukurydzą. Doprawić pieprzem i solą. Na drugi dzień sałatka smakuje dużo lepiej niż zaraz po jej przygotowaniu.
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :D Wyrzucić dwa żółtka i idealne śniadanie dla jednej osoby :D
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńtakiej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńmusze wypróbować :)
OdpowiedzUsuń