Niskokaloryczne pełnoziarniste pierniczki z białą czekoladą
5
Boże Narodzenie
,
Ciasta
,
Cynamon
,
Dietetyczne
,
Miód
,
Pyszne wypieki i desery
Zdrowa pierniczkowa alternatywa!
Pełnoziarniste, bardzo mocno pachnące.
Można się nimi zajadać zaraz po upieczeniu, natomiast mogą też długo leżeć
Od kilku lat robię z jednego przepisu i zawsze podbijają moje serce oraz serca innych.
Składniki:
4 i 1/2 mąki pełnoziarnistej
1/2 szkl. cukru trzcinowego
2 jajka
4 duże łyżki miodu
9 łyżek masła z obniżoną zawartością tłuszczu (temp. pokojowa)
1 łyżka kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody
2 łyżki przyprawy do piernika
1 opakowanie cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
Biała czekolada do dekoracji (200-300g)
Foremki świąteczne
Przygotowanie:Mąkę przesiać. Połączyć z sodą i przyprawami oraz cukrem. Wbić jajka i dodać miód oraz masło w temperaturze pokojowej. Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Piec w 18 stopniach przez ok. 10 minut.
Dekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Z ciasta wychodzi ok. 4 blaszki czyli mniej więcej 80-90 pierniczków.
Jeden ma ok. 65 kalorii (kaloryczność z polewą)
48 kcal (czysty)
W oczekiwaniu na białą czekoladę (link)
Umilały nam czas podczas sesji (link)
Wylądowały w moich włosach... (link)
Umilały posiedzenie..(link)
Służyły przy robieniu SELFIE (link) (link)
cudowne pierniczki :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńCzy ten cukier trzcinowy można czymś zastąpić? np. syropem klonowym czy coś w tym stylu?
OdpowiedzUsuńmiód/syrop z agawy/ksylitol
UsuńMąka żytnia będzie okej? Ma być 4 i 1/2 szklanki?
OdpowiedzUsuń