Zdrowszy aniołek
Puszysty, delikatny, leciutki jak puch - Aniołek.
Przygotowałam dla Was jego zdrowszą wersję, która wcale nie jest gorsza od tradycyjnej, a za to ma trochę mniej kalorii (ma mniej masła, śmietany oraz śmiało możecie użyć do niego erytrolu lub ksylitolu) i więcej błonnika bo zrobiłam go na pełnoziarnistym spodzie.
Ciasto:
2 jajka 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
1/2 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
500 g mąki pełnoziarnistej
100 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z słodzidłem. Dodajemy jogurt/śmietanę i mąkę zemniaczaną. Mąkę przesiewamy na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Masło ścieramy na tarku nad stolnicą. Wlewamy zmiksowane jajka. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Każda z części wałkujemy na wielkość blaszki. Przekładamy jedną na blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15-20 min. w 180 stopniach. Czynność powtarzamy z dwoma pozostałymi kawałkami ciasta.
Masa:
3 jajka
1 szkl. śmietany 12%
3 szkl. mleka lub napoju roślinnego
2 budynie waniliowe bez cukru
1 szkl. erytrolu/ksylitolu/cukru
100 g masła
Wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Gotujemy mleko, słodzidło i masło. Jajka miksujemy ze śmietaną. Dodajemy budynie i ponownie miksujemy. Powoli dodajemy do garnka z gotującym się mlekiem, ciągle mieszając. Masa powinna zgęstnieć, ale nie bardzo (mniej więcej konsystencja budyniu). Placek przekładamy gorącą masą. Zostawiamy kilka łyżek masy do posmarowania wierzchu. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi. Najlepiej placek przygotować dzień przed podaniem.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
bardzo fajny przepis! :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńJak lżejszy aniołek to porywam przepis :) Pyszota!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńwygląda nieziemsko omomomom
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńna jaką formę jest podany przepis?
OdpowiedzUsuńok. 35x25 :)
UsuńWłaśnie zabieram się za robienie ciasta z tego przepisu. Dla pewności muszę zadać jedno pytanie: ile mniej więcej powinno się piec ciasto? Wystarczy około 10 minut w 190 stopniach dla każdej z części?
OdpowiedzUsuń