Zdrowszy aniołek


Puszysty, delikatny, leciutki jak puch - Aniołek.

Przygotowałam dla Was jego zdrowszą wersję, która wcale nie jest gorsza od tradycyjnej, a za to ma trochę mniej kalorii (ma mniej masła, śmietany oraz śmiało możecie użyć do niego erytrolu lub ksylitolu) i więcej błonnika bo zrobiłam go na pełnoziarnistym spodzie.



Ciasto:
2 jajka 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
1/2 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
500 g mąki pełnoziarnistej
100 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Jajka miksujemy z słodzidłem. Dodajemy jogurt/śmietanę i mąkę zemniaczaną. Mąkę przesiewamy na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Masło ścieramy na tarku nad stolnicą. Wlewamy zmiksowane jajka. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Każda z części wałkujemy na wielkość blaszki. Przekładamy jedną na blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15-20 min. w 180 stopniach. Czynność powtarzamy z dwoma pozostałymi kawałkami ciasta.

Masa:
3 jajka
1 szkl. śmietany 12%
3 szkl. mleka lub napoju roślinnego
2 budynie waniliowe bez cukru
1 szkl. erytrolu/ksylitolu/cukru
100 g masła
Wiórki kokosowe

Przygotowanie:
Gotujemy mleko, słodzidło i masło. Jajka miksujemy ze śmietaną. Dodajemy budynie i ponownie miksujemy. Powoli dodajemy do garnka z gotującym się mlekiem, ciągle mieszając. Masa powinna zgęstnieć, ale nie bardzo (mniej więcej konsystencja budyniu). Placek przekładamy gorącą masą. Zostawiamy kilka łyżek masy do posmarowania wierzchu. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi. Najlepiej placek przygotować dzień przed podaniem.

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego







10 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie! Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak lżejszy aniołek to porywam przepis :) Pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. na jaką formę jest podany przepis?

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zabieram się za robienie ciasta z tego przepisu. Dla pewności muszę zadać jedno pytanie: ile mniej więcej powinno się piec ciasto? Wystarczy około 10 minut w 190 stopniach dla każdej z części?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger