Ruchanki i troszkę o kuchni kaszubskiej




Przepis nie mój, a Mirabelki. Przygotowane specjalnie na prezentację z WOK-u o Kaszubskiej kuchni :) nocne smażenie zakończone sukcesem :)

W skrócie o kuchni kaszubskiej i potrawach (źródło informacji - internet) a poniżej zdjęcia "Ruchanek" :

Podstawowym posiłkiem na wsi kaszubskiej były i są bulwy z mlekiem i szpyrkami - chodzi tu o ugniecione ziemniaki, szpyrki to skwarki ze słoniny i mleko kwaśne lub jak tu mówią maślonka. Jesienną potrawą była gęsia okraska (czas bicia gęsi).Tradycyjną zupą jest też krupnik z bulwami, śledź solony z warzywami. W Codziennym menu były kiedyś plińce czyli surowe tarte bulwy, golce z samych tartych kartofli kładzione na wodę lub mleko. Wymieniać można by jeszcze długo ale nie mamy całego dnia.

Kaszubska drożdżówka - jest wpisana na listę produktów tradycyjnych w Urzędzie Marszałkowskim w Gdańsku.
Kugle drożdżowe - Były to ulubione dziecięce ciastka. Z łakomstwa jadło się jeszcze ciepłe.
Krem jajeczny czyli słynna szpajza - Krem wykłada się do dużej misy, z której każdy nabierał sobie ile miał ochoty. Kiedyś bez szpajzy nie obyło się żadne przyjęcie czy wesele.
Ruchanki, ruchanice – drożdżowe racuchy kaszubskie (często z jabłkami), które w 2007 roku trafiły na Listę produktów regionalnych i tradycyjnych. Racuchy musiały być najpierw dobrze wyrobione i wyrośnięte, czyli "wyruchane" i stąd właśnie pochodzi ich nazwa.
Baba gotowana – tradycyjna potrawa wielkanocna
Grucholec- baba ziemniaczana, podawana z surówką z cebuli i ogórka
Kiszka kaszubska – pokrojona na talarki, smażona na słoninie
Bumbe - kluchy nadziewane, najczęściej boczkiem i serem
Plińce – placki ziemniaczane, podawane ze śmietaną i cukrem
Prażnica – jajecznica
Jarzyna z marchwi i brukwi
Kwaszone gurczi – ogórki kiszone,
Mizeria - gurczi na kwaśno
Kartuskie ogórki – pasteryzowane z cebulą, marchewką i papryką



Ruchanki







10 komentarzy:

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger