Pływające rogale
Przepis dostałam od mojej ukochanej babci :)
Idealne na niedzielne śniadanie w duecie z kawą.
Dżem dobry! :)
Składniki:
500 g mąki pszennej + do podsypywania
80 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1/2 szkl. śmietany
150 g margaryny
Cukier brązowy
Jajko (białko)
Dżem truskawkowy
Przygotowanie:Drożdże wymieszać dokładnie ze śmietaną i łyżką cukru. Na stolnicy rozetrzeć mąkę z margaryną. Dodać drożdże i uformować kulę. Do dużego garnka wlać zimną wodę i włożyć ciasto i czekać aż ciasto wypłynie na wierzch. Gdy ciasto wyjdzie ponad poziom wody, wyjąć i podzielić na kilka części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko i wycinać niewielkie kwadraty. Nakładać łyżeczką dżem i formować rogaliki (obrazek poniżej). Smarować białkiem i maczać w cukrze. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut w 180 stopniach - aż do zarumienienia.
Prześliczne rogaliki! Smaku mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńJakie cudowne! Porwałabym jednego do kubka gorącego mleka :)
OdpowiedzUsuń