Otrębowe placuszki
12
Dietetyczne
,
Mąka kokosowa
,
Mąka kukurydziana
,
Mąka orkiszowa
,
Placuszki i naleśniki
,
Śniadania
Te placuszki przyspieszą metabolizm już od rana.
Otręby zawierają sporą ilość błonnika, który usprawni pracę brzuszka, jajko doda nam białka, maślanka wzbogaci nas o wapń, a odpowiednio dobrane mąki dostarczą zdrowych węglowodanów.
Składniki na 1 porcję:
1/2 szkl. mieszanki otrąb
3 łyżki mąki (u mnie kokosowa, orkiszowa i kukurydziana)
1/2 szkl. maślanki
1 jajko
Odrobina sody
Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do miski wbić jajko i roztrzepać. Dodać maślankę. Otręby wymieszać z sodą i mąką. Dosypać do miski. Smażyć na suchej patelni. Usmażone placuszki podawać posypane z cukrem pudrem.
placuszki w nieco jesiennym wydaniu! smacznie :)
OdpowiedzUsuńAle zachęcająco wyglądają :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne placuszki, lubię takie otrębowe cuda :)
OdpowiedzUsuńJeszcze z otrębów nie robiłam ;) Koniecznie do nadrobienia!
OdpowiedzUsuńale pysznie (i zdrowo) wyglądają :)
OdpowiedzUsuńzamiast mąki mozna dać skrobię kukurydzianą? albo tylko mąkę razowa? a zamiast kefiru jogurt naturalny?
OdpowiedzUsuńnada się każda mąka, a także skrobia kukurydziana, kefir można zastąpić jogurtem/maślanką/serkiem homogenizowanym ale kefir nadaje placuszkom fajny posmak ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńIle placuszków wychodzi z przepisu?
OdpowiedzUsuńok. 8-9 :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA jaka jest kcal 1 ?
OdpowiedzUsuń