Lody bakaliowe bez maszyny
4
Deser
,
Lody
,
Orzechy
,
Pyszne wypieki i desery
W sklepach coraz mniej lodów, same resztki.. A ochota na słodkości ciągle wielka. Między posiłkami, jako deser - idealne, bo z orzechami! Mieszanka studencka syci i dostarcza wielu wartości. Poprawia pamięć, koncentrację.. Nie dość, że niebo w buzi to i główka szybciej pracuje.
Składniki:
1 opakowanie mieszanki studenckiej FELIX
1 laska wanilii/1 łyżka likieru waniliowego
500-600 g śmietany słodkiej 30%
400 g mleka skondensowanego (słodkiego)
Przygotowanie:
Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć ze skondensowanym mlekiem i wydłubanymi ziarnami wanilii lub likierem waniliowym. Do gotowej masy wsypać pokrojone orzechy (mogą być w całości, ale gorzej się je). Masę przekładamy do pojemniczków przeznaczonych do mrożenia. Przykrywamy folią lub przykrywką i wstawiamy do zamrażalnika na ok.6-7 h lub na noc.
Uwielbiam lody bakaliowe...
OdpowiedzUsuńBakaliowych nie lubię ze względu na rodzynki ale co tam..można wygrzebać! :D
OdpowiedzUsuńPochłaniam wzrokiem:D
OdpowiedzUsuńJako dziecko nie znosiłam lodów bakaliowych, teraz uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń