Ciasteczka owsiane
Pyszne, chrupiące, zdrowe.
Mogą "długo leżeć" ale zapewniam: jeszcze nigdy im się to nie zdarzyło.
Są smaczne, wspaniale pachną i co najlepsze - sycą! Bomba zdrowia!
Składniki na ok. 3 blaszki:
60 g otrąb (pszenne, żytnie, orkiszowe)
100 g płatków owsianych
220 g mąki pełnoziarnistej/razowej
200 g rodzynek
100 g słonecznika łuskanego
1/2 szkl. cukru brązowego
1 kostka masała
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 kopiaste łyżki domowego
Przygotowanie:W misce ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy bakalie, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto (jeśli potrzeba - dodajemy mąkę lub gęsty jogurt naturalny).
Ręką formujemy kluki, spłaszczamy i układamy ciasteczka na blaszce.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Pod koniec blaszkę można przenieść na wyższy poziom aby ciastka się zarumieniły.
smaczne, domowe ciasteczka- to jest to! :)
OdpowiedzUsuńWyszły super <3 !
OdpowiedzUsuńOwsiane ciacha to zdecydowanie moje ulubione ;)
OdpowiedzUsuńwcale się nie dziwię, że długo nie wytrzymują :) wyglądają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsiane ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńTak dawno ich nie robilam, chyba czas to zmienic!
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiamy owsiane ciasteczka; Twoje wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuń