Zapiekana kasza jaglana z borówkami


Kaszę jaglaną uwielbiam. Nie raz o niej pisałam. Zdrowa, smaczna, bezglutenowa no i przede wszystkim "zasadowa".
Zapiekana wersja skradła całkowicie moje serducho. Jest idealna na śniadanie, gdy mamy troszkę więcej czasu.


Składniki na 1 porcję (ok. 400 kcal) :
200 g borówek amerykańskich
40 g kaszy jaglanej
100 g chudego twarogu 
1 łyżeczka miodu
4 łyżki waniliowego mleka sojowego/ryżowego
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować na wodzie z dodatkiem miodu i mleka.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć twaróg a na nim jagody tak aby nie było widać sera.
Ugotowaną kaszę wykładamy na borówki. Resztę owoców która została układamy na kaszy.
Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

Zapiekana kasza jaglana z borówkami






Błękitne skarby lata! Z dziećmi i dla dzieci 2014 Dieta Śródziemnomorska

5 komentarzy:

  1. świetnie wygląda! a smakuje pewnie jeszcze lepiej :) jaglana jest fantastyczna w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń
  2. super! a ostatnio robiłam podobne ciasto z kaszy jaglanej właśnie z borówkami i popieram, że połączenie jest genialne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja przyznaje ze wstydem, ze chyba nigdy w zyciu kaszy jaglanej nie jadlam...
    I wyznaje, ze chyba bede musiala kupic gdzies i sprobowac, bocuda prawdziwe widuje z jej wykorzystaniem...
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger