Truskawkowo-waniliowy sernik light



Razem z moją mamą uwielbiamy proste ciasta. Delikatne, najlepiej z nutką truskawkową. Od dzieciństwa większość słodkości miała w składzie właśnie te czerwone cuda.

Odkąd zdrowo się odżywiamy, pokochałyśmy ciasta.. te odchudzone. Bo po co dodawać tonę tłuszczu, cukru, tłustych i ciężkich dodatków, skoro można zjeść pysznie i lekko?
Polecam ciasto wszystkim na diecie i nie tylko.
Idealne na ciepłe dni, galaretka i truskawki świetnie orzeźwiają.

Składniki:
1 i 3/4 opakowania jogurtu greckiego (700g)
100 g cukru
2 opakowania budyniu, jeden waniliowy, jeden śmietankowy (razem 80 g)
3 jajka (białka i żółtka osobno)
500 g truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej
Przygotowanie:
Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy żółtkowej dodajemy stopniowo jogurt i budyń. Delikatnie łopatką łączymy z pianą. Formę (ok.23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, przykrywamy folią  i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu zdejmujemy folię i pieczemy ok. 20 minut w 160/170 stopniach - do suchego patyczka. Gdy będzie już upieczone, zostawiamy w piekarniku, aby nam "nie usiadło".
Po przestygnięciu wykonujemy galaretkę zgodnie z tym co pisze na opakowaniu (radzę jednak dodać mniej wody). Na serniku układamy truskawki, a gdy galaretka przestygnie troszeczkę,  wylewamy ją na ciasto.


Truskawkowo-waniliowy sernik light











5 komentarzy:

  1. Ja wprost kocham serniki! To moje ulubione ciasto/deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspanialy letni deser!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji mamowej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger