Placuszki z płatków ryżowych
11
Bezglutenowe
,
Dietetyczne
,
Mąka kukurydziana
,
Placuszki i naleśniki
,
Płatki ryżowe
,
Śniadania
Pogoda piękna. Jest wspaniale. Niedługo będzie jeszcze cieplej. Oby.
Płatki ryżowe spróbowałam niedawno i żałuję, że nie kupiłam ich wcześniej. Ryż kocham, mąkę ryżową też, więc stwierdziłam, że spróbuję. I są obłędne. I same. I w owsiance. I... no właśnie. W pankejkach. Bardzo delikatne, rozpływają się wręcz w ustach. Idealne do pysznej Latte lub wspaniałego cappuccino. No do espresso też :)) Ach.. no dobra.. Same również, niech będzie ;)
Składniki:
45 g płatków ryżowych
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 jajko
Garść żurawiny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na czubku łyżeczki soda
1 łyżeczka cukru pudru trzcinowego
Przygotowanie: Płatki zalać gorącą wodą do ich poziomu i przykryć talerzykiem. W tym czasie do miseczki wsypujemy mąki, jajko, proszek, sodę i cukier - mieszamy. Po 5 minutach wrzucamy płatki ryżowe i żurawinę, ponownie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników lub na zwykłej z odrobinką masła.
Placuszki z płatków ryżowych
Te placuszki są po prostu przepiękne :)
OdpowiedzUsuńAle czarują te Twoje pankejki ....kuszące wielce!
OdpowiedzUsuń.
świetnie wyglądają te placuszki, a smakują pewnie jeszcze lepiej! chętnie je kiedyś przyrządzę :)
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam, są przepyszne!!!!
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda fajnie, a nadadzą się na zimno? Na przykład do szkoły?
OdpowiedzUsuńJasne, powinny być równie dobre :)
UsuńRzeczywiście, pyszne :)
UsuńDziękuję za ten przepis, od dwóch tygodni jest to moje ulubione śniadanie, jak i kolacja! Robiłam z różnymi dodatkami (maliny, borówki,daktyle,jabłka,miód, a nawet ser kozi,czy kiszona kapusta) i zawsze super, polecam nawet na zimno:)
OdpowiedzUsuńCzy make ryżowa i kukurydziana można zastąpić inna mąką?
OdpowiedzUsuńtak, mozna dowolna
Usuń