Placuszki z płatków ryżowych


Pogoda piękna. Jest wspaniale. Niedługo będzie jeszcze cieplej. Oby.


Płatki ryżowe spróbowałam niedawno i żałuję, że nie kupiłam ich wcześniej. Ryż kocham, mąkę ryżową też, więc stwierdziłam, że spróbuję. I są obłędne. I same. I w owsiance. I... no właśnie. W pankejkach. Bardzo delikatne, rozpływają się wręcz w ustach. Idealne do pysznej Latte lub wspaniałego cappuccino. No do espresso też :)) Ach.. no dobra.. Same również, niech będzie ;)


Składniki:

45 g płatków ryżowych
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 jajko
Garść żurawiny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na czubku łyżeczki soda
1 łyżeczka cukru pudru trzcinowego
Przygotowanie: 
Płatki zalać gorącą wodą do ich poziomu i przykryć talerzykiem. W tym czasie do miseczki wsypujemy mąki, jajko, proszek, sodę i cukier - mieszamy. Po 5 minutach wrzucamy płatki ryżowe i żurawinę, ponownie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników lub na zwykłej z odrobinką masła.

Placuszki z płatków ryżowych









11 komentarzy:

  1. Te placuszki są po prostu przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale czarują te Twoje pankejki ....kuszące wielce!
    .

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wyglądają te placuszki, a smakują pewnie jeszcze lepiej! chętnie je kiedyś przyrządzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiłam, są przepyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis wygląda fajnie, a nadadzą się na zimno? Na przykład do szkoły?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za ten przepis, od dwóch tygodni jest to moje ulubione śniadanie, jak i kolacja! Robiłam z różnymi dodatkami (maliny, borówki,daktyle,jabłka,miód, a nawet ser kozi,czy kiszona kapusta) i zawsze super, polecam nawet na zimno:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy make ryżowa i kukurydziana można zastąpić inna mąką?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger